جامعه شناسی

Sociology

تصور جوامع دوستدار سالمند: شیوه‌های امیدوارکننده بین‌المللی

تصور جوامع دوستدار سالمند: شیوه‌های امیدوارکننده بین‌المللی

Imagining Age-Friendly “Communities within Communities”: International Promising Practices

این پروژه از طریق تحقیقات بین‌المللی، همکاری با ذینفعان و روش‌های نوآورانه مشارکت علمی به دنبال شناسایی و به اشتراک گذاشتن بهترین شیوه‌ها برای ایجاد محیط‌های فراگیر و دوستدار سالمند برای جمعیت متنوعی از سالمندان در جوامع است.

سال نشر: 2018
توضیحات

پروژه تصور جوامع دوستدار سالمند، پژوهشی 7 ساله است که با بودجه شورای پژوهش علوم اجتماعی و علوم انسانی کانادا و بر اساس ابتکار "جوامع سازگار با سن" سازمان بهداشت جهانی (WHO) انجام می‌شود. با این مفهوم‌سازی که رویکرد امیدوارکننده در سالمندی بر این فرض استوار است که افراد در دوران سالمندی نیز "زندگی فعال" دارند و تصورات منفی در مورد پیری جمعیت را رد می‌کند.

این پروژه با پرداختن به شکاف‌های مهم دانشی که توسط WHO شناسایی شده است، به بررسی این موضوع می‌پردازد که فرهنگ و جنسیت در ایجاد شهرهای سازگار با سن چه نقشی دارند. هدف این پروژه افزایش اثربخشی شیوه‌های سازگار با سن در پرتو تغییرات جمعیتی مرتبط با پیری و تنوع جمعیت بوده است. به عبارت دیگر، این پروژه به دنبال بررسی این موضوع است که چگونه "دوستی با سن" می‌تواند از شرایطی حمایت کند که در آن همه سالمندان نه تنها زندگی فعال سالمی داشته باشند، بلکه بتوانند برای زندگی سال‌های پیش‌روی خود مشارکت کرده و معنا بسازند.

پروژه بر ایجاد محیط‌هایی دوستدار سالمند تمرکز دارد که به نیازهای خاص سالمندان در جوامع موجود خود پاسخ می‌دهد. این پروژه فراتر از مفهوم کلی "شهر دوستدار سالمند" عمل می‌کند و تنوع تجربیات و نیازهای جمعیت سالمند را به رسمیت می‌شناسد. همچنین در چهار موضوع که هر کدام توسط تیم‌هایی از پژوهشگران که به سؤالات فرعی خاصی می‌پردازند در حال انجام است.  و

این پروژه برای دستیابی به اهداف خود از چندین روش استفاده می‌کند. در وهله اول، از یک دوره پژوهشی هفت ساله برای بررسی شیوه‌های امیدوارکننده در سراسر جهان استفاده می‌کند. این تمرکز بین‌المللی شامل جوامع در کانادا، استرالیا، نیوزیلند، دانمارک، نروژ و تایوان می‌شود. محققان با استفاده از روش‌های مختلف از جمله قوم‌نگاری، نظرسنجی، تجزیه و تحلیل شبکه سیاست‌گذاری، رویکردهای مددکاری اجتماعی، مطالعات فرهنگی و حتی روش‌های مبتنی بر هنر، به بررسی این جوامع می‌پردازند.

ثانیاً، این پروژه پیچیدگی‌های ذاتی ایجاد محیط‌های فراگیر برای جمعیت سالمند متنوع را به رسمیت می‌شناسد. برای رسیدگی به این موضوع، همکاری قوی بین محققان و ذینفعان را ترویج می‌کند. این تیم متشکل از 26 متخصص برجسته دانشگاهی، هم از کانادا و هم از سطح بین‌المللی است. این افراد تخصص خود را در مطالعات جنسیتی، رویکردهای بین رشته‌ای و ملاحظات تنوع به ارمغان می‌آورند. دانش ترکیبی آنها پژوهش‌های نظری، تجربی، مقایسه‌ای و مبتنی بر سیاست را در مورد جوامع دوستدار سالمند هدایت می‌کند. این پژوهش‌ها بر اساس حوزه‌هایی بنا شده است که توسط سازمان بهداشت جهانی (WHO) به عنوان حیاتی برای رفاه سالمندان شناسایی شده است. این حوزه‌ها شامل سیاست‌ها و سیستم‌ها، محیط‌های فیزیکی، ملاحظات طراحی و فناوری، رویکردها به خود پیری و کیفیت و شرایط روابط مراقبتی است.

این پروژه روش‌های نوآورانه مشارکت علمی را با گروه‌های محلی و ملی اتخاذ می‌کند. این شرکا شامل 18 دانشگاه و سازمان فعال در پژوهش‌های سالمندی، سازمان‌ها و ارائه دهندگان خدمات مراقبتی متمرکز بر سالمندان و نمایندگان از سطوح مختلف دولت هستند. این رویکرد مشارکتی تضمین کننده ورودی‌های پژوهشی متنوع، تسهیل تعیین اولویت‌ها، ارائه دسترسی به جوامع پژوهشی، ایجاد بازخورد در مورد یافته‌ها و ترویج بسیج دانش در میان ذینفعان مختلف است. در نهایت، این رویکرد جامع به دنبال شناسایی و به اشتراک گذاشتن بهترین شیوه‌ها برای ایجاد محیط‌های واقعاً فراگیر و دوستدار سالمند برای جمعیت متنوعی از سالمندان است.