Clarivate-ISI، مخفف Institute for Scientific Information، مجموعهای پیشرو در گردآوری و تحلیل دادههای علمی است. این مجموعه با هدف ارائه خدمات به محققان، دانشگاهها، کتابخانهها و سازمانهای مختلف در سراسر جهان و با گردآوری اطلاعات از میلیونها مقاله، کتاب و سایر منابع علمی، پایگاههای داده جامعی را برای جستجو و بازیابی اطلاعات علمی ایجاد کرده است. همچنین شاخصهای مختلفی مانند ضریب تأثیرگذاری و شاخص H را برای ارزیابی عملکرد علمی افراد، موسسات و مجلات ارائه میدهد. در ادامه چهار نفر اول از پراستاندترین جامعهشناسان معاصر بر اساس رتبهبندی پایگاه Clarivate-ISI را معرفی میکنیم.
1- جان بونگارتس (4002 استناد) - John Bongaarts-Population Council
جان بونگارتس (متولد ۱۹۴۵) یک جمعیتشناس هلندی-آمریکایی است. او از دهه ۱۹۷۰ به عنوان معاون رئیس و پژوهشگر برجسته در شورای جمعیت مشغول به کار بوده است. بونگارتس در طیف گستردهای از موضوعات از جمله رشد جمعیت و سالمندی، مرگ و میر، ارتباط جمعیت و محیط زیست و جمعیتشناسی مرتبط با همهگیری اچآیوی/ایدز تحقیق کرده است. شناختهشدهترین فعالیتهای او در زمینه باروری بوده و این موضوع در طول دوران حرفهایاش همواره مورد توجه او قرار داشته است.
او در سال ۱۹۷۳ در مرکز مطالعات جمعیتی شورای جمعیت شروع به کار کرد. تا سال ۱۹۸۲ به عنوان پژوهشگر ارشد مشغول به فعالیت شد. در سال ۱۹۸۸ به معاون مدیر ارتقا یافت. سال بعد به معاون رئیس بخش تحقیقات سیاستگذاری منصوب شد. از سال ۲۰۰۷ نیز به عنوان پژوهشگر برجسته فعالیت میکند.
در سال ۱۹۹۴، بونگارتس مقاله «گزینههای سیاست جمعیتی در جهان در حال توسعه» را در مجله Science منتشر کرد. این مقاله سه عامل مؤثر بر رشد جمعیت را بررسی کرد: باروری ناخواسته، تمایل به داشتن خانوادههای بزرگ و تکانه جمعیت. این مقاله در نهایت به ارائه سیاستهایی در این زمینه پرداخت و به عنوان یکی از تأثیرگذارترین مقالات در حوزه جمعیتشناسی شناخته میشود.
بونگارتس مدلی تأثیرگذار را در مورد نرخ باروری یک جامعه طراحی کرده است که از چهار مؤلفه اصلی تشکیل شده است: نسبت زنان متاهل، نسبت زنانی که قادر به بچهدار شدن نیستند، نسبت زنانی که از وسایل پیشگیری از بارداری استفاده میکنند و میزان سقط جنین. در مقالهای در مجله Nature در فوریه ۲۰۱۶، بونگارتس پیشبینیهایی از رشد جمعیت جهان تا سال ۲۱۰۰ ارائه کرد.
به عنوان یکی از پیشگامان جمعیتشناسی مدرن جوایز متعددی از جمله در سال 2013 جایزه اتحادیه بینالمللی برای مطالعه علمی جمعیت را به خود اختصاص داده است. بونگارتس همچنین به عنوان عضو آکادمی سلطنتی هنر و علوم هلند (۱۹۸۶) و عضو آکادمی ملی علوم ایالات متحده (۲۰۰۲) انتخاب شد.
2- پل گایلز (3406 استناد) - Paul Giles-University of Sydney
پل گایلز پژوهشگر، نویسنده و استاد دانشگاه اهل انگلستان است. پروفسور پل گایلز پژوهشگری شناخته شده است که بر درک ادبیات و فرهنگ آمریکا از دریچه فراملیگرایی تمرکز دارد. علاقه اولیه او به شعر مدرن آمریکا بود، اما بعدها گسترش پیدا کرد و شامل تأثیر مذهب کاتولیک و روابط پیچیده بین سنتهای ادبی آمریکا و انگلیس شد. پس از نقل مکان به استرالیا، او با بررسی تأثیر استرالیا و نیوزیلند بر شکلگیری ادبیات آمریکا، دیدگاه خود را با گنجاندن بعد "فراملیگرایی" غنیتر کرد.
گایلز طرفدار نظریه فراملیگرایی و رویکرد خود را به ادبیات استرالیا نیز گسترش داده معتقد است که جنگهای داخلی میتوانند زمینهساز درک گستردهتر هویت ملی شوند و رویکردهای سنتی، تأثیر اقیانوس آرام بر ادبیات رمانتیک را نادیده گرفتهاند. این مضامین در کتابهای مختلف او از جمله «نگاه به گذشته: زمان معکوس در فرهنگ مدرن» که به بررسی نحوه به تصویر کشیدن زمان در دوران مدرن میپردازد و «شورشهای فراآتلانتیکی: فرهنگ بریتانیا و شکلگیری ادبیات آمریکا» که به شرح و بسط توسعه بههمپیوسته ادبیات انگلیس و آمریکا میپردازد، مورد کاوش قرار گرفتهاند.
او تا سال 2009 استاد دانشگاه آکسفورد بود و بعد از آن تا سال ۲۰۲۲ به عنوان استاد زبان انگلیسی در دانشگاه سیدنی مشغول به کار بود و در حال حاضر استاد مؤسسه علوم انسانی و اجتماعی دانشگاه کاتولیک استرالیا در ملبورن است.
هنرها و داستانهای کاتولیک آمریکایی: فرهنگ، ایدئولوژی، زیباییشناسی (۱۹۹۲)
American Catholic Arts and Fictions: Culture, Ideology, Aesthetics (1992)
آمریکاهای مجازی: داستانهای فراملیگرایانه و تخیل فراآتلانتیکی (۲۰۰۲)
Virtual Americas: Transnational Fictions and the Transatlantic Imaginary (2002)
بازنگاشت جهانی ادبیات آمریکا (۲۰۱۱)
The Global Remapping of American Literature (2011)
3- رونالد اینگلهارت (1431 استناد) - Ronald Inglehart-University of Michigan
رونالد اف. اینگلهارت (۱۹۳۴-۲۰۲۱) یک دانشمند علوم سیاسی آمریکایی، استاد دانشگاه میشیگان و متخصص در مقایسه نظامهای سیاسی کشورهای مختلف بود. او به خاطر تلاشهایش در زمینه "پیمایش ارزشهای جهانی" شهرت یافته است. این پروژه، شبکهای جهانی از دانشمندان علوم اجتماعی را گرد هم آورده تا با انجام نظرسنجیهای ملی، نظر مردم در سراسر شش قاره را جویا شوند. این نظرسنجیها 90 درصد جمعیت جهان را شامل میشود و تصویری جامع از ارزشها و باورهای مردم در سراسر دنیا ارائه میدهد.
اینگلهارت با تحلیل دادههای «پیمایش ارزشهای جهانی» به توسعه مدلی از ارزشهای فرهنگی پرداخت. این مدل از دو بعد اصلی استفاده میکند: ارزشهای سنتی در مقابل ارزشهای سکولار-عقلانی، و ارزشهای بقا در مقابل ارزشهای خودبیانگری. این مدل که اغلب به عنوان «نقشه فرهنگی جهان اینگلهارت-ولزل» شناخته میشود، دستاورد مهمی در تحقیقات اینگلهارت به شمار میرود. اینگلهارت معتقد بود که با گذر زمان، جوامع از مرحله سنتی به مرحله مدرن و سپس به مرحله خودبیانگر منتقل میشوند. این انتقال با افزایش ثروت، آموزش و سطح رفاه همراه است.
نقشه فرهنگی جهان اینگلهارت-ولزل که توسط دو دانشمند علوم سیاسی ترسیم شده، ارزشهای به هم مرتبط جوامع مختلف را در دو بعد اصلی به تصویر میکشد. محور عمودی (Y) نشاندهنده ارزشهای سنتی در مقابل ارزشهای سکولار-عقلانی است و محور افقی (X) ارزشهای بقا در مقابل ارزشهای خودبیانگری را نشان میدهد. حرکت به سمت بالا روی این نقشه بیانگر گذار از ارزشهای سنتی به ارزشهای سکولار-عقلانی است و حرکت به سمت راست نشاندهنده گذار از ارزشهای بقا به ارزشهای خودبیانگری است.
بر اساس یافتههای این پژوهشگران، این دو بعد بیش از ۷۰ درصد از تنوع ارزشهای فرهنگی در جوامع مختلف را توضیح میدهند. همچنین، آنها تاکید میکنند که موقعیت یک کشور روی این نقشه تحت تاثیر سطح توسعه اقتصادی آن، به ویژه سهم بخشهای تولید و خدمات در اقتصاد آن کشور، قرار دارد. با این حال، آنها خاطر نشان میکنند که علاوه بر توسعه اقتصادی، میراث تاریخی، دینی و فرهنگی نیز نقش مهمی در شکلگیری ارزشهای یک جامعه ایفا میکند.
کار اینگلهارت در قالب آثار متعددی به رشته تحریر درآمده است که از جمله مهمترین آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- انقلاب خاموش: ارزشهای در حال تغییر و توسعه سیاسی (1977): این کتاب اولین اثر مهم اینگلهارت است که در آن نظریه "ارزشهای جهانی" را به طور کامل شرح میدهد. این کتاب به بررسی چگونگی تغییر ارزشها در جوامع مختلف در طول زمان و تأثیر این تغییرات بر سیاست و توسعه میپردازد.
- مدرنسازی و پسامدرنسازی: تغییر فرهنگی، اقتصادی و سیاسی در 43 جامعه (1997): این کتاب دومین اثر برجسته اینگلهارت است که در آن به مطالعه دادههای نظرسنجی از 43 کشور در سراسر جهان میپردازد. اینگلهارت در این کتاب نشان میدهد که چگونه ارزشها، نهادها و رفتارهای سیاسی با سطح توسعه اقتصادی و اجتماعی یک جامعه مرتبط هستند.
- مدرنسازی، ارزشهای مدرنسازی و دموکراسی: اثرات توسعه اقتصادی و اجتماعی بر سیستمهای سیاسی (2005): این مقاله که با همکاری کریستین ولزل نوشته شده است، به بررسی چگونگی تأثیر ارزشهای "مدرن" بر دموکراسی میپردازد. اینگلهارت و ولزل در این مقاله نشان میدهند که جوامع با ارزشهای مدرنتر، تمایل بیشتری به دموکراسی دارند.
4- پیپا نوریس (1431 استناد) - Pippa Norris-University of Otago
پیپا نوریس، دانشمند علوم سیاسی بریتانیایی-آمریکایی، متخصص در حوزه سیاست تطبیقی است. او استاد کرسی «مکگوایر» در رشته سیاست تطبیقی مدرسه حکمرانی جان اف. کندی دانشگاه هاروارد است. پیش از این، او استاد علوم سیاسی و روابط بینالملل در دانشگاه سیدنی و مدیر پروژه سلامت انتخابات فعالیت داشته است. وی از دانشگاههای ادینبورگ، برگن، لوفانا و وارویک دکترای افتخاری دریافت کرده است. او پیش از پیوستن به هاروارد در سال ۱۹۹۳، در دانشگاه ادینبورگ به تدریس علوم سیاسی مشغول بوده است.
پیپا نوریس یکی از چهرههای شاخص در عرصه علوم سیاسی تطبیقی به شمار میرود و فعالیتهای گسترده و پژوهشهای ارزشمند وی در زمینه دموکراسی، انتخابات، و مشارکتهای سیاسی تأثیر بسزایی بر درک ما از تحولات سیاسی در جهان داشته است. از تألیفات اخیر او میتوان به «سلامت انتخابات در آمریکا»، «واکنش فرهنگی» و «در ستایش تردید: اعتماد کن اما راستیآزمایی کن» اشاره کرد. آخرین اثر او با عنوان «ریشههای فرهنگی پسرفت دموکراسی» به زودی توسط انتشارات دانشگاه آکسفورد منتشر خواهد شد.
یپا نوریس، متخصص برجسته علوم سیاسی تطبیقی، به مدت سی سال در دانشگاه هاروارد به تدریس پرداخته است. او استاد کرسی «پل اف. مکگوایر» در رشته سیاست تطبیقی در دانشکده کندی دانشگاه هاروارد، بنیانگذار پروژه سلامت انتخابات (Electoral Integrity Project)، مدیر نظرسنجی جهانی احزاب (Global Party Survey)، مدیر پروژه اعتماد به حکمرانی (TrustGov Project)، و نایبرئیس «پیمایش ارزشهای جهانی» است.
تحقیقات دکتر نوریس بر مقایسه افکار عمومی و انتخابات، نهادها و فرهنگهای سیاسی، سیاست جنسیتی، و ارتباطات سیاسی در بسیاری از کشورهای جهان متمرکز است. جوایز و افتخارات متعددی در طول فعالیت حرفهای به وی تعلق گرفته است، از جمله جایزه اسکایت (Skytte prize)، جایزه کارل دویچ (Karl Deutsch) انجمن بینالمللی علوم سیاسی، عضویت در آکادمی هنر و علوم آمریکا، جایزه ساموئل الدرزفیلد (Samuel Eldersfeld)، جایزه سِر ایزایا برلین از انجمن مطالعات سیاسی (Sir Isaiah Berlin).