جامعه شناسی

Sociology

پژوهشکده علوم اجتماعی دانشگاه شیراز

پژوهشکده علوم اجتماعی دانشگاه شیراز

با هدف تحقیق و پژوهش در حوزه‌های اجتماعی و ساماندهی مراکز تحقیقاتی از جمله مرکز جمعیت‌شناسی و مطالعات زنان تأسیس شد. این پژوهشکده شامل سه مرکز تخصصی است که به بررسی مسائل جمعیتی، مشکلات زنان و جوانان می‌پردازد و در راستای توسعه علمی و حل مسائل اجتماعی کشور فعالیت می‌کند

تاریخچۀ شکل‌گیری پژوهشکده

پژوهشکدۀ علوم اجتماعی دانشگاه شیراز در سال 1383، با هدف ساماندهی مراکز تحقیقاتی در زمینۀ علوم اجتماعی که در آن زمان شامل مرکز جمعیت‌شناسی و مرکز مطالعات زنان دانشگاه شیراز می‌شد، در دانشگاه شیراز تأسیس و آغاز به کار کرد. پس از راه‌اندازی مرکز مطالعات جوانان در اسفند 1384، این پژوهشکده با سه مرکز به فعالیت خود ادامه می‌دهد.

اهداف و چشم‌اندازها
پژوهشکدۀ علوم اجتماعی دانشگاه شیراز در تلاش است فضایی باشد برای تقویت سازمان‌یافتۀ ابعاد نظری و عملی پژوهش در علوم اجتماعی و حمایت از آموزش‌های علوم اجتماعی به لحاظ کارآیی و کاربردی و به برقراری ارتباط میان دانشگاه، جامعه و دیگر دستگاه‌ها کمک کند. این پژوهشکده اهداف خود را کمک در مسئله‌یابی و حل مسائل و تنگناهای کشور در زمینه‌های جمعیتی، اقتصادی، جامعه‌شناختی و رشته‌های وابسته به آن‌ها و ارتقاء سطح علمی در این رشته‌ها از طریق فعالیت‌های پژوهشی و کمک در راه‌اندازی و گسترش نهادهای مولد اندیشه در زمینه‌های علوم اجتماعی معرفی می‌کند و در این راستا همکاری با مراکز آموزش عالی، موسسات پژوهشی و سازمان‌های اجرائی را در رشته‌های مذکور در دستور کار خود قرار داده است.
ساختار و زیرمجموعه‌ها
پژوهشکدۀ علوم اجتماعی دانشگاه شیراز دارای سه بخش مرکز جمعیت‌شناسی، مرکز مطالعات زنان و مرکز مطالعات جوانان است. مرکز جمعیت‌شناسی که تأسیس آن به سال 1352 بازمی‌گردد، قدیمی‌ترین مرکز پژوهشکده است که هدف آن مطالعه و پژوهش در زمینۀ مسائل نظری جمعیت‌شناختی و بررسی زیان‌ها و آسیب‌های رشد نامتناسب جمعیت است. این مرکز دارای سه بخش جمعیت‌شناسی اقتصادی، جمعیت‌شناسی اجتماعی و جمعیت‌شناسی ایران است و زیر نظر معاونت پژوهشی دانشگاه شیراز اداره می‌شود. مرکز مطالعات زنان در سال 1381 با هدف آغاز مطالعات دقیق پیرامون مسائل و مشکلات حوزۀ زنان و تلاش برای دستیابی به راهکارهای علمی در جهت حل این مسائل، هدایت طرح‌های پژوهشی در این زمینه، شناخت و ارتقاء سطح علمی و آگاهی زنان با توجه به زمینه‌های اجتماعی مناسب ایجادشده، توجه به توانمندی‌های بالقوۀ زنان و نقش آنان در توسعه و همکاری با مراکز آموزش عالی و پژوهشی و سازمان‌های اجرایی در این زمینه تأسیس شد. این مرکز نیز دارای سه بخش مطالعات اجتماعی، مطالعات حقوقی و مطالعات تربیتی و روان‌شناختی است. مرکز مطالعات جوانان، دارای دو گروه علوم اجتماعی و علوم تربیتی است که با همکاری سازمان ملی جوانان در سال 1384 تأسیس شده است. این مرکز به مطالعه و تحقیق پیرامون مسائل و مشکلات جوانان در جامعه و دستیابی به راهکارهای علمی در جهت حل این مسائل، هدایت طرح‌های پژوهشی در این حوزه، شناخت توانمندی‌های بالقوۀ جوانان و نقش آنان در توسعه و همکاری با مراکز آموزش عالی، مراکز پژوهشی و سازمان‌های اجرایی در این زمینه می‌پردازد. پژوهشکدۀ علوم اجتماعی در راستای اهداف فوق اجرای طرح‌های پژوهشی و برگزاری کارگاه‌های آموزشی و همایش‌هایی را در این زمینه‌ها در دستور کار دارد.


معرفی پژوهشکده علوم اجتماعی دانشگاه شیراز